Visby på Gotland

Gotland er en af Østersøens Perler, og man kan nemt få en til to ugers ferie til at gå der. Mit blogindlæg handler om den gamle handelsby Visby som havde stor betydning for handlen i hele Østersøen.

Det er næsten ti år siden vi var på Gotland, men oplevelsen af den smukke gamle middelalderby ligger stadig meget klart i erindringen. Vi havde egentlig planlagt at vi skulle rundt på hele øen, men blev meget hurtigt klar over at vi uden problemer kunne bruge en hel uge bare på at opleve den gamle del af Visby som ligger omkranset af en 3 km. lang bymur. Bymidten er på UNESCO’s verdens arv liste og har verdens mest velbevarede bymur fra middelalderen.

Svenskernes Bornholm

Svenskerne holder rigtig meget af Gotland, og ligesom vi Danskere selv holder rigtig meget af vores egen klippeø Bornholm, så er Gotland der hvor Svenskerne selv tager på ferie. Der er mange sommerhuse og campingpladser på Gotland hvilket også gør at man kan holde sin ferie derovre på et fornuftigt budget.

Vi var selv derovre i en periode i vores liv, hvor vi havde en begrænset økonomi. Jeg var selv under uddannelse, vi havde lige købt hus og vores ældste pige var kun lige fyldt et år. Vi bestilte et ophold på en campingplads, i et mobilhome, hvor vi havde mulighed for selv at lave mad.

Visby, en del af dansk historie

Visby blev grundlagt af vikingerne tilbage i 6-700 tallet og fra ca. 1100 tallet var Visby et knudepunkt for handel mellem østersølandende især Tyskland, Danmark og Sverige. Det var en af de mest dominerende Hansestæder på den tid. I år 1.361 indtog Valdemar Atterdag Visby og byen var under dansk flag indtil 1679.

Inden for byens mure

Det er lidt som at komme tilbage i tiden når man kommer inden for byens mure. Som jeg nævnte valgte vi at bruge hele vore ferie kun i Visby og det var ikke noget problem at få for os at tiden til at gå. Vi er begge meget interesseret i historie og nyder egentlig bare at gå rundt og suge nye indtryk til os.

Jeg har valgt at fortælle om byen i billeder, da det er ret lang tid siden at vi var der, hvorfor jeg ikke kan give detaljerede beskrivelser af byen.

Kirkeruinen på Visby torv

Den Gamle krikeruin en en sammebygning af Franciskanermunkenes Santa Karin og Dominikanermunkenes santk Nicolaus - kirken dateres tilbage til 12-1300 tallet hvor Santa Karin var byens domkirke
Den Gamle kirkeruin er en sammenbygning af Franciskanermunkenes Santa Karin og Dominikanermunkenes sankt Nicolaus – kirken dateres tilbage til 12-1300 tallet hvor Santa Karin var byens domkirke. Ruinen ligger på byens torv i centrum af byen
Solnedgang over den smukke kirkeruin
Solnedgang over den smukke kirkeruin

Små hyggelige gader og imponerende bygninger

Visby er særdeles velbevaret og utrolig smuk. Det højeste punkt i byen hedder Kyrk Berget og her kan man få en smukt udsigt ud over hele byen med havet som baggrund. Langs de smalle gade ligger der små hyggelige huse som mest bruges til butikker, hoteller og restauranter, det meste af befolkningen bor uden for den historiske bymidte.

Domkirken

Domkirken i Visby blev bygget i 1300 tallet som en kirke for de tyske handlende, den er utrolig velbevaret og bestemt et besøg værd.

Uden for bymuren

Muren omkring Visbys gamle bymidte er 3 km. lang. Normalt når man ser en ringmur som er så gammel, er der tit kun små rester tilbage, men den her er næsten intakt, nogle få steder er muren ødelagt, men man kan følge den det mest af vejen rundt om byen.

Pippis hus

Vidste du at Pippis hus ligger på Gotland? Det originale hus som er med i filmen ligger ikke langt fra Visby. Der er lavet et lille sommerland omkring det som hedder Kneipbyn Resort, her kan man også bo, de har både hytter og en fem stjernet campingplads.

Jeg ved ikke om de har fået ændret lidt på konceptet, men da vi var der mindede det mest af alt om et sommerland som jeg husker det fra da jeg selv var barn. Der var ikke meget mere end lidt trampoliner og en stor lege plads. Det var uden tvivl Villa Villa Kulla som var det store trækplaster, her var der forskellige optrædener og man kunne selvfølgelig møde Pippi.

Som en del af Kneipbyn var der et stor badeland. Er man en vandhund, er det helt sikkert et besøg værd, vores datter var dog ikke så glad for det, hvorfor vi hurtigt gik derfra igen.

Du kan finde mere information om Kneipbyn her.

Oplevelser på Gotland

Som jeg nævnte tidligere, er Gotland Svenskernes egen ferieø, og det er der en grund til, det er en rigtig dejlig og utrolig smuk ø, man kan få mange naturoplevelser og især hvis man interesserer sig for middelalderen er der middelalder markeder forskellige steder på øen.

Da vi ikke selv kom rundt på øen, kan jeg anbefale at du kigger nærmere på hjemmesiden Destination Gotland her kan du finde inspiration til aktiviteter på øen og praktiske oplysninger i forhold til at leje bolig eller hvordan du kommer med færgen.

Man kan komme med færgen til Gotland fra Oskarshamn eller Nynäshamn
Man kan komme med færgen til Gotland fra Oskarshamn eller Nynäshamn

Jeg har fundet lidt billeder som måske kan friste dig til at kigge nærmere på Gotland.

Jeg håber at dette indlæg har inspireret dig til at kigger nærmere på Gotland som feriedestination. Det er en ø som har rigtig meget at byde på for hele familien.

De bedste hilsner Stine

Vil du havemMere inspiration til at besøge Gotland kan du evt. kigge nærmer på Visit Sweden eller Destination Gotland

 

 

Kan du li' hvad jeg skriver eller har du spørgsmål? Så hører jeg gerne fra dig!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s