Casa Batllò

Casa Batllò i Barcelona er noget af det mest eventyrlige jeg nogensinde har set! I indlægget fortæller jeg om det smukke hus som Antoni Gaudi tegnede og byggede til familien Batllò tilbage i 1877

Man kan ikke tage til Barcelona uden at man hurtigt finder ud af hvor stor indflydelse Antonio Gaudí har haft på byens akitektoniske udtryk. Han har været en stor del af byplanlægningen i bydelen Aixamble hvor man bla. Finder Segrada Familia, La Pedrera, Casa Batllò og Parc Guell.

Af alle de huse Guell har været med til at bygge valgte vi at se Casa Batllò. Casa Batllò anses for at være Gaudi’s mesterværk og blev bygget da hans karriere var på sit højeste. Om Casa Batllò er mere imponerende end La Pedrere, Casa Calvet eller et af de utallige andre huse, han har bygget for rige familier i Barcelona det vil jeg slet ikke udtale mig om. Men uden tvivl jeg var dybt imponeret.

Casa Batllo er så detaljeret og smukt på samme tid at her bliver arkitektur til kunst.  Der er ikke overladt noget til tilfældighederne, hver en dør og hvert et vindue er udformet til at give huset liv og det enkelte rum sit helt eget udtryk. Alle dørhåndtag er udformet forskelligt og når man tager fat om det er det så blød og afrundet at hånden bare passer ind.

Gaudi var forud for sin tid

Der blev rystet på hovedet af mange af de ideer som Gaudi havde til de huse som han tegnede og generelt gik han eget mod normen for hvordan et hus skulle se ud i 1877 da Casa Batllò blev bygget.

Casa Batllò er bygget som et lejligheds kompleks i fem etager. I midten af huset er lavet en lys skakt som sikrer at lyset kan komme ned til de nederste lejligheder. Skakten er beklædt med klinker som i toppen er mørke og  jo længere man kommer ned jo lysere bliver klinkerne. Formålet er at reflektere lyset for at skabe mere lys i de lejeligheder i bunden hvor der ofte godt kan blive mørkt.

Der var lavet udluftningskanaler som sikrede frisk luft på alle etager. Øverst under loftet er der lysskakter som reflekterer lyset så selv under lofte hvor der ingen vinduer er kommer der dagslys ind.

 

Casa Batllò er indbegrebet af Perfektionisme

Hele huset er gennemsyret af perfektion og lysten til at skabe noget unikt som kan få tankerne i gang, for hvad er hele formålet med den kunstneriske udformning? Og hvad skal Casa Batllo egentlig forestille?
Facaden er beklædt med mosaikker i en blålig farve. Taget bugter sig som noget der kunne ligne en drage ryg og hale. Altanerne kan ligne masker eller måske skeletter, hvad syntes du?

Selv bagsiden af huset er smukt udsmykket med mosaikker som er sat i flotte mønstre. I den relativt store gårdhave er gulvet smukt dekoreret og på bagmuren er nogle smukke organisk formet blomsterkummer beklædt med mosaikker.

Når man kommer ind i Casa Batllò tænker man igen på hvad i alverden har manden tænk sig at huset skal forestille. Gelænderet på hovedtrappen ligne lidt noget fra en rygrad og de mange forskellige vindue minder mest af alt om havdyr som skildpadder og fisk.

Selv på tager er der tænkt særlige udformninger. Skorstenen er placeret tre og tre og igen med de særlige mosaik mønstre. Når man kigger på selve tagbeklædningen kommer man rigtig til at tænke på et dyr med skæl og en drage popper igen op i mit hoved.

Casa Batllò med børn

Casa Batllò var nok mest mit ønske og i første omgang tror jeg bare at resten af familien tænkte ok, hun skal også have lov til at vælge noget. Jeg var meget spændt på hvordan det var at se huset med børn på henholdsvis 11 og 6 år – det er jo for pokker bare et hus. Men jeg blev egentlig positivt overrasket. Da vi kommer til huset får vi udleveret en audioguide med høretelefoner og en skærm. I ørene havde vi vores guide og på skærmen havde vi en interaktiv guide hvor når man kiggede “igennem” skærmen rundt i de forskellige lokal blev huset nærmest levende eller man kunne se hvor de møbler som Gaudí havde designet til huset oprindeligt havde stået.

Jeg kan godt anbefale at man tager børn med derind. Vores store pig som kan en smule engelsk kunne følge nogenlunde med i hvad der blev fortalt i guiden og det sidste kunne vi selvfølgelig hjælpe hende med. Den lille på 6 år havde en fest med at se hvad der skete på skærmen og hun var også ganske imponeret over huset.

Da vi kom til gårdhaven kom hun hoppende i ren begejstring og udbrød ” Hvor er her altså bare flot mor!” især gårdhaven syntes hun var noget så smuk.

Tip til Casa Batllò

Tænker du at du selv gerne vil se Casa Batllò vil jeg anbefale dig at købe billetten via nettet. Vi købte vores samme morgen og det var ikke noget problem at få en tid. Men da vi kom til huset var der allerede rigtig lang kø til billetlugen så er det rigtig rart at man kan gå direkte i “fast track”. Der bliver kun lukket et vist antal mennesker ind ad gangen selvom man stadig går lid tæt så kan man stadig få set det man gerne vil se. Vil du købe billet til Casa Batllò kan du gøre det via denne hjemmeside Det er den officielle hjemmeside et godt råd herfra, lad være med at købe den andre steder, der findes masser af andre billetsider også danske, men de er dyrere end billetterne på Casa Batllò’s egen side.
Casa Mila

Kort fra Casa Batllò ligger La Pedrera eller Casa Mila som det også kaldes (jeg ved ikke hvorfor, hvis du gør må du gerne skrive det til mig, for jeg vil gerne vide det) La Pedrera er
også et af de meste kendte af Gaudi’s huse i Barcelona. Hvis ikke du planlægger at købe billet dertil, så vil jeg anbefale at du lige går forbi, for selv udvendigt er det meget bemærkelsesværdigt.

I øvrigt er området ved de to huse perfekt til shopping, du finder både alle de store designere og de helt almindelig brands såsom ZARA, HogM, ESPRIT osv. Det er et rigtig godt alternativ til at gå på Ramblaen som jeg syntes er lidt for opreklameret.

Det er fuldstændig umuligt at få alt med om Casa Batllò i et indlæg og huset i sig selv syntes jeg helt fantastisk. Har du selv set Casa Batllò eller de øvrige huse kunne jeg rigtig got tænke mig at vide hvad du syntes, du kan skrive til mig via kommentarer.

De bedste hilsner
Stine


Følg Eventyrrejser på Facebook – Hvor jeg deler andre rejse relaterede ting og rejsetanker.

1 thought on “Casa Batllò”

Kan du li' hvad jeg skriver eller har du spørgsmål? Så hører jeg gerne fra dig!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s