Egypten historiske vidundere

Man glemmer det aldrig når man først har været i Egypten. Vi besøgte det fantastisk land for snart 15 år siden. Jeg har skrevet lidt om alle de templet som ligger langs med Nilen i dette indlæg.

Der er slet ingen tvivl om at Ghiza Pyramiderne er imponerende bygningsværker men skal man en tur til Egypten bør man gøre sig selv den tjeneste at rejse længere op ad Nilen og se mange af de fantastiske templer og bygningsværker som de gamle Egyptere byggede. Selvom det er længe siden vi har været i Egypten står alle de oplevelser vi fik der stadig temmelig klart i vores erindring, Egyptens skatte har gjort et stort indtryk på os, og det vil jeg skrive lidt om i dette indlæg.

Krydstogt på Nilennile_cruise_map

Mange af Egyptens største seværdighed ligger langs med Nilen, derfor var et flodkrydstogt helt oplagt. De fleste krydstogter går fra Aswan til Luxor, og man kan derfor nemt planlægge en tur til Aswan dæmningen eller Abu Simbel Templet som ligger syd for Aswan inden afsejling. Når der er så mange spændende ting at se spredt langs med Nilen er krydstogt et meget bekvemt valg. Fordelen er at man sejler om natten og når man vågner om morgenen er man ved en ny spændende destination.

Aswan dæmningen

Aswan dæmningen blev bygget med den hensigt at kontrollere Nilen så den ikke skulle gå over sine breder og oversvømme de omkringliggende områder, i det gamle Egypten drog man fordel af oversvømmelserne da det bragte næring til jorden og sikrede vand. Men i nyere tid har man pga. Stor befolkningstilvækst brug for at kontrollere vandmængden. Aswan dæmningen producerer en stor del af Egyptens strømforbrug og det store vandreservoir Nassersøen har givet mulighed for at landsbyer omkring kunne komme til at fiske.

Opdæmningen har dog haft nogle negative følgevirkninger for de gamle templer som lå i det området. Bla. Abu Simbel Templet og Philae Templet har UNESCO flyttet sten for sten for at de ikke skulle stå under vand og blive ødelagt.

Philae Templet

Philae templet er et af de templer som man valgte at flytte. Sten for sten har man skilt det gamle bygningsværk ad til ca. 40.000 blokke og flyttet dem de 500 m. For at samle det igen på den højere liggende ø Agilika. I sig selv en bedrift som efter min mening gør templet værd at se.

Templets navn kommer af den placering den oprindeligt havde nemlig på Philae øen som nu er helt oversvømmet. Det er et tempelkompleks som er dedikeret til guden Isis som er Gud for mødre og fødsler.

Templet er bygget over flere dynastier og man mener at kunne datere de ældste bygninger tilbage til den Nubiske konge Taharka som regerede omkring 690 bc.

Da de kristne kom til Egypten brugte de de gamle templer og lavede de huller og kors som ses mange steder.

Kom Ombo templet

Kom Ombo betyder dobbelt tempel og er det eneste af sin art i Egypten. Templet er symmetrisk og helliget de to guder Sobek (krokedilleguden) og Haroeris (En form af falkeguden horus og Gud for lægevidenskab). Templet er super spændende og det at det er det eneste af sin art dedikeret til to guder, som oven i købet er rivaler, gør historierne meget spændende. Templet er bygget omkring 180 bc. Og placeringen har været midt på vigtige handelsruter for nubierne.

Selve templet er bygget på et sted hvor mange krokodiller gik i land, og man mente at ved at tilbede Sobek her, kunne man undgå at krokodillerne skulle jage befolkningens geder og kvæg. Man har fundet mange mumificerede krokodiller i templet, og man har formentligt holdt krokodiller i templet.

kom-ombo-templet

Der er meget af templet som er gået til grunde og ødelagt, men det der står tilbage er virkelig et besøg værd, mange aftegninger, statuer og søjler er stadig intakte.

Horus templet i Edfu

På Vestbredden ligger templet til falkeguden Horus, horus var himmelens Gud, hans øjne var solen og månen. Han blev også betragtet som Gud for det som blev kaldt lower egypt. Templet er et af de Best bevarede templer i Egypten og særligt tegninger og inskriptionerne har været afgørende for forståelsen af historien og sproget.

DSC00050
Horus Templet

Templet blev først genfundet 1860 da det har været dækket af 12 meter sand kun de højeste pyloner var synlige. Begravelsen af templet har sandsynligvis været medvirken til at det står så flot i dag. Da de kristne kom til Egypten brugte de templerne og ødelagde afbilledingerne af de forskellige guder ved bla.fjerne ansigterne og lave kors, men i 1800 tallet var man blevet mere bevist om at bevarelse af templerne havde stor betydning.

DSC00087
Det lille hus er bygget oven på Horus Templet før man begyndte at udgrave det

Begravelsen af templet medførte også at de lokale byggede deres huse ovenpå templerne, hvilket gjorde udgravningen sværere. I dag kan man stadig se enkelte huse som ikke er blevet fjernet, hvilket egentligt er ret charmerende, det er jo også en del af historien.

Kongernes og dronningernes dal

kort-over-gravene-i-kongernes-dal
Kortet viser placeringen af gravene i Kongernes og Dronningernes dal.

I ca. 500 år begravede man faraoner og deres dronninger i dalen ved Luxor. Indtil nu har man fundet ca. 63 kongegrave og mere end 100 dronningegrave. Vi kender vel alle sammen historien om Thutankamons grav, indtil nu er det den eneste grav som man har fundet uåbnet og dermed den eneste som ikke har været udsat for gravrøvere, og det er derfor den er blevet så berømt. Men ud fra størrelsen og udsmykningen at bedømme, er der meget der tyder på at Thutankamon ikke har været nær så betydningsfuld som de øvrige grave man har fundet, den er væsentlig mindre og udsmykningen er meget sparsom.

Dalen i sig selv er ikke noget særligt, men det er virkelig et besøg værd at se de gamle konge og dronninger grave, de fortæller virkelig meget om hvor vigtig efterlivet var for egypterne. Udsmykningen og gravenes størrelse og udformninger er virkelig imponerende.

Hatshepsuts Tempel

Dronning Hatshepsuts tempel er noget helt specielt. Hetshepsut bliver betragtet som “den første store kvinde i historien som vi kender til” og hendes tempel har været en markering af den magt hun havde. Hatshepsut kunne som kvinde ikke begraves sammen med de øvrige faraoner i Kongernes dal, derfor valgte hun at bygge sit tempel ved klippen som grænser op til Kongernes Dal, på den måde kunne hun bygge sit grav tempel udenfor dalen, men fik sine arkitekter til at grave sin grav på den anden side af klippen, sådan at hun blev begravet i jorden i Kongernes dal.

hatshepshuts-tempel

Templet er virkelig imponerende og så markant anderledes end noget andet fra det gamle Egypten, der slet ikke skal herske nogen tvivl om at Hatshepsut har ville markere ikke bare sin magt, men sin helt egen plads i historien.

Karnak templet

karnak-templet

Templet i Karnak er det største oldtidsmonument i verden, det spænder over fire afdelingen hvoraf kun den ene del, den som hedder Amon-re som er åbent for offentligheden. Templet er meget bemærkelsesværdigt idet det er bygget over 30 fraonere som alle har sat sit præg på det enorme bygningsværk. Det har været svært for arkæologer at identificere hvem der har bygget hvad, ydermere har der været en tendens til at “overtage” hinandens monumenter ved at ændre på eksempeltvis hoveder eller inskriptioner. Templet er enormt og meget kompleks hvorfor arkæologer kun er kommet igennem den ene del af templet. Det er markant anderledes end andre templer i Egypten.

Luxor templet

Udfra Karnak templet grener flere alleer sig ud til andre templer heriblandt Luxor Templet. Alleen er tre km. Lang og langs med er der sfinxer med menneskehoveder. Templet blev anlagt af kong Amenhotep men både Ramses 2, Thutankamon, Hatshepsut og Homrenhothep har sat deres præg på templet. Oprindeligt har templet haft mange imponerende statuer og oblikser, men desværre er meget fjernet derfra og står nu bla. I Paris og Rom. Der er stadig meget at se i templet og mange af de egyptiske beretninger om bla. Opet festen, slaget ved Kadesh og historien om hvordan Amenhotep blev undfanget ved guden og om andre faraoners beretninger. Det er stadig meget imponererende.

Herunder har jeg indsat lidt flere billeder fra vores rejse langs med Nilen. Jeg beklager at billedkvaliteten ikke altid er helt god, men for 15 år siden var digitalkameraer desværre ikke særligt gode.

Egypten er virkelig et besøg værd, og der er så meget mere at se en de få ting som jeg nævner her. Det er mane år siden vi har været der, men en ting er sikkert, vi er slet ikke færdige med det helt vidunderlige land.

De bedste Hilsner

Stine

Kan du li' hvad jeg skriver eller har du spørgsmål? Så hører jeg gerne fra dig!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s